Choć 75% powierzchni Ziemi stanowi woda, jedynie 3% z niej nadaje się do picia, z czego przeważająca część znajduje się w lodowcach. Zapasy słodkiej wody na świecie nieustannie się kurczą. Eksperci wciąż zastanawiają się, co jeszcze moglibyśmy zrobić, by odwrócić tę tendencję. W takiej sytuacji wybawieniem okazują się procesy uzdatniania, takie jak odsalanie wody morskiej, dzięki którym możliwe jest pozyskiwanie ze słonej cieczy produktu zdatnego do spożycia.

Na czym polega odsalanie wody morskiej?

Odsalanie wody morskiej polega na usunięciu z cieczy soli oraz innych minerałów. Proces ten może być przeprowadzany na różne sposoby. Dzisiejsza technologia umożliwia zastosowanie nowoczesnych metod uzyskiwania słodkiej wody z uwzględnieniem obniżenia kosztów energii procesu oraz wysoce jakościowym efektem końcowym. Likwidują one mikrozanieczyszczenia nie tylko mechaniczne, ale również nieorganiczne.

Procesy wchodzące w skład uzdatniania wody morskiej

Jak przebiega proces uzdatniania wody morskiej? Jedną z metod jest użycie urządzenia produkującego ClO2. Generator dwutlenku chloru wytwarza roztwór substancji, która jest dawkowana do zbiornika z wodą. Proces ten jest w pełni zautomatyzowany, a dawka związku może być odpowiednio regulowana dzięki specjalnym sondom pomiarowym. Dwutlenek chloru posiada dwuipółkrotnie silniejsze właściwości bakteriobójcze niż chlor, nie zostawia również nieprzyjemnego smaku i zapachu.

Innym sposobem jest odgazowywanie membranowe. Specjalny system umożliwia usunięcie substancji niepożądanych przy użyciu wysokiego ciśnienia, proces odsalania następuje więc w sposób w pełni mechaniczny. Kolejną skuteczną metodą odsalania wody jest elektrodejonizacja. W jej trakcie powstają jony wodorowe i wodorotlenowe, które wypierają jony soli z cieczy. Elektrodejonizacja łączy proces elektrodializy oraz wymiany jonowej. Ten hybrydowy układ zapewnia praktycznie całkowitą demineralizację, nie wymagając przy tym wysokich nakładów energii oraz dodatkowych substancji chemicznych.

Destylacja wody morskiej – wszystko, co musisz wiedzieć

Destylacja polega na rozdzieleniu substancji poprzez odparowanie i późniejsze skroplenie składników. Po podgrzaniu słonej cieczy parować zacznie jedynie woda, sól zaś osadzi się w naczyniu. Ten sposób jest powszechnie stosowany na statkach, gdzie transport słodkiej wody wiązałby się z dodatkowym miejscem i kosztami, zaś dostęp do wody słonej jest nieograniczony.

Niektóre systemy produkują wodę pitną z zastosowaniem wody termalnej lub geotermalnej. Mechanizm pobiera wstępnie podgrzaną ciecz, co zmniejsza koszty produkcji. Tak destylowana woda zostaje dodatkowo zmineralizowana, zamieniona w pitną i przeznaczona do dalszej dystrybucji.

Dalszy rozwój nowoczesnej technologii odsalania pozwoli na zapewnienie stałego dostępu do wody zdatnej do spożycia oraz nawadniania gruntów.

[stm_sidebar sidebar=”577″]

Zainteresowany współpracą z nami?